22 januari 2008

Vad har bröllopstal gemensamt med Guldbaggegalan 2008?

Bröllop - utöver en massa planering - en källa till glädje, en stund där kärleken mellan två personer befärsts. Och som ofta efterföljs av sittande middag. Har ni brudens far med, eller är fler än 10 personer rent allmänt, är det troligt att tal hålls. I de flesta fall ingår minst ett tal, det av brudens far. I ännu fler fall förekommer än fler tal:

* Brudgummens polare. Med betoning på polare. Tänk Bad gastein, Galliano-shots, språkresa i England etc. Tänk högt och sluddrigt, tänk pådyvlad kamratskap. Om brydgummens polare arbetar med data/bank/finans förekommer troligen även pinsam powerpoint.

* Brudens väninna från förr. Något mer salongsberusad och emotionell än övriga gäster pratar brudens väninna från förr ofta om just saker från förr. Som ingen annan begriper. Knappt bruden. Möjligen förstår alla den pinsamma känsla som snabbt sprider sig när gamla pojkvänner och vilda fester avhandlas. Gärna på rim eller i en kort sång.

* Gammal kvinnlig släkting. Här kan det vara antingen en farmor eller en faster. En faster behöver inte alls vara släkting av blodsband, utan kanske snarare en granne eller liknande, som anser sig tillhöra släkten. Gammal kvinnlig släkting framför ofta ett ohyggligt långt tal, och ännu oftare en dikt och i värsta fall en oändligt lång sång sjungen med genomträngande stämma. Gemensamt för alla genrer är att de _aldrig_ tar slut.

* Syskon/övriga föräldrar. Här kan det bli precis hur som helst. Kärlek kan spridas á la -68, bitska kommentarer kan hagla eller varför inte dra upp en gammal familjefejd? Ingen kan anklaga ett syskon/övriga föräldra-tal att bli tråkigt!

Guldbaggegalan, en källa till glädje även den. Många har slitit länge med otympliga projekt, budgetar, medarbetare och mycket annat. Äntligen är det dags för en förlösande fest. Om Guldbaggegalan 2008 skulle vara ett bröllop är Sofia Helins frånvarande presentation så nära den lätt salongsberusade väninnan man kan komma, och Per Morberg Brudgummens polare. Den förvirrade släktingen? Gösta Ekman såklart.


Självklart var alla tal på vårt bröllop helt fantastiska och föll tack och lov inte in i någon av ovanstående kategorier. Tack för det kära vänner och familj!

Inga kommentarer: